Mojo – Blog

Adatok, összefüggések, kérdések és válaszok. Bejegyzések olyan témákról, amelyek felkeltették az érdeklődésünket, és kapcsolódnak az adatvezérelt gondolkodásmódhoz.

A tavaszi járványhullámot megúsztuk itthon, a halálozásokat nem (g7.hu, 2020.10.12)

A kelet-európaiság rosszabb hatással van a halálozásokra, mint a koronavírus: a korábbi években rendre Bulgária, Litvánia, Lettország és Magyarország vezette az európai halálozási statisztikákat, és ez idén is ugyanígy alakult, hiába esett erre az időszakra a koronavírus-járvány első hulláma. Ráadásul ezek az országok jellemzően megúszták az első hullámot, idén tavasszal csak Lettországban haltak meg kevéssel többen, mint a korábbi években.
Olvass tovább

Előrejelzések az amerikai elnökválasztás kapcsán

Hónapok óta zajlik két adatelemző újságíró háborúja, mögöttük pedig az Economist és a Fivethirtyeight politikai lapok rivalizálása. Mindketten az amerikai elnökválasztás eredményét szeretnék megbecsülni, ám a módszertanban igen heves vita alakult ki közöttük. Mindketten Biden győzelmét jósolták már nyáron is,…

Olvass tovább

GDP és a sportolás

Egy főre jutó GDP vs. sporttevékenységeket mérő Strava hőtérkép Európában. Tehát ha jobban élünk, akkor többet sportolunk? Vagy fordítva? Esetleg van még más hatás is a dolog mögött?:)

Olvass tovább